Skip links

Bomiljø med grønne verdier

Takhagen og det indre uterommet

Åkerlandskapet oppleves inviterende og åpent. Knapstadhagen byr på innbydende uterom som skaper godt naboskap.

Bomiljøet skaper følelsen av en glidende overgang mellom inne og ute. Planen for uteområdene og bomiljøene er fullverdige, og ikke bare pynt på slutten av byggeprosjektet. Erfaringer fra lignende prosjekter viser at gode uterom skaper godt naboskap og inviterer folk til å være ute sammen.

Omkranser hagen
Fire bygningskropper ligger rundt det sentrale uterommet i Knapstadhagen. Her kan man bo og trekke pusten dypt i trivelige og landlige omgivelser. Under den sentrale hagen skjuler det seg et moderne parkeringsanlegg som sørger for at bilene ikke skjemmer bomiljøet. Bølgende landskap, åpne gressarealer, trær, hekker, bærbusker og frukttrær er elementer som smelter sammen i en helhet og gir det totalinntrykket Knapstadhagen fortjener. Det handler om å forvalte og sette pris på de grønne verdiene som skaper det gode naboskapet.
Benker plasseres rundt omkring og det blir sitte- grupper under tak. Hagen får egen bocciabane og det avsettes plass til lek med vipper, husker, sklier og sandkasse. Her kan folk og familier i alle aldre trives og bo.

Ulike målgrupper
Boligene oppleves inviterende visuelt sett. Hekker gir skjerming, men plasseres godt trukket inntil bygningskroppene.

Bakkeplanet får plass til en privat platting og gressflate. Samtidig blir det lettstelt, og godt tilpasset mennesker som ikke ønsker å bo i enebolig.

Knapstadhagen skaper spennende dynamikk i en bredt sammensatt gruppe beboere i ulike aldere og livsfaser. Småbarnsfamilien, pendleren og den godt voksne skal finne både ro og stolthet over å kunne invitere gjester hjem.

Grønne virkemidler
Knapstadhagen blir absolutt ikke innestengt, men får akser med sikt mellom bygningene. Det legges til rette for sykkelparkering og et bomiljø hvor bilen gjemmes bort. Grønne gressflater og staudebed understreker den grønne og innbydende helheten.

Avfallsløsningene er nedgravd i tanker og universelt tilrettelagt for å tilfredsstille HMS, unngå lukt og ivareta smittevern. Her er det brukt ulike virkemidler som tar utgangspunkt i stedet, og ivaretar og styrker de grønne verdiene.

Maria Thøgersen Eide Landskapsarkitekt

Maria Thøgersen Eide
Landskapsarkitekt MNLA
In Situ AS